Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
09.04.2020.
09:47 > 10:15
Tim psihologa sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuo je naučno istraživanje o izazovima i problemima u vreme pandemije virusa korona, a za pravu naučnu analizu treba im i vaša pomoć.
  • Robija

    13.04.2020 19:02
    Za zlostavljanje starijih od 65 neko treba bukvalno da robija.Svakodnevno je moguce pustiti ih u setnju nakon 17h koja bi im sacuvala i psihicko i fizicko zdravlje bez ikakvog ugrozavanja ili mogucnosti prelaska bolesti sa mladjih jer su vec pod policijskim casom.Ovako pola ce ih zavrsiti sa psihickim tegobama,a i uticaj izostanka je.poguban po njihovo zdravlje.Glumata se briga,a ustvari je cilj sta??? Eliminacija,smanjenje troskova budzeta za penzije ??? Nije ovo zlostavljanje dobro ni za mlađe ali za stare je pogubno.Vidim po roditeljima da su u totalnom psihickom nokdaunu.
  • Sloba

    11.04.2020 16:11
    Bez filozofije
    Niko u Srbiji ne uteruje narod u hale.Shvatite da je to dobro resenje.Mislim da je mnogo bolje nego da nas smestaju po satorima,parkovima i hodnicima bolnica.Kad je pandemija zaraznih bolest u pitanju nema mesta filizofima i psiholozima.Pitaju se epidemiolozi, infektolozi i virusolozi.prema tome ne filozofirajte,manite se corava posla.
  • Sve stručnjaci

    10.04.2020 14:57
    @/ To sada lepo saopštite svima ovde koji komentarišu a sebe smatraju stručnim. Ili je to još jedno pravilo koje važi samo kada je neko drugi u pitanju, svi za koje ste odabrali da ne delite njihovo mišljenje nisu stručni jer su iz Srbije, a vi ste ipak stručni iako ste takođe iz Srbije? No, verujem da to pravilo važi za vas, osoba koja svet oko sebe posmatra isključivo crno ili belo bez svake sumnje ili ima nizak nivo obrazovanja odnosno inteligencije ili ima određen stepen mentalnih problema, što je takođe posao za psihologe iz ovog teksta.
  • /

    10.04.2020 08:09
    /
    @Sve stručnjaci
    zvanje strucnjaka u srbiji?!

    zezas se. kazi da se zafrkavas, zar ne?

    ponovicu ti komentar jednog stranog poslodavca kada mu je it srbin trazio posao jos 90-ih:
    meni ne trebaju reference koje vaze u srbiji vec sire
  • Elita izdajica

    10.04.2020 07:06
    Mogu da razumem maske, rukavice, socijalno distanciranje, kažnjavanje nedokaznih.

    Ali uterivanje naroda u hale u Srbiji su dokaz da se elita potpuno pogubila i izdala narod.
  • Građanska svest

    10.04.2020 06:44
    Psiholog Tadić je doprineo razvoju psihologije i građanske svesti, na isti način kao i advokat Vučić zakonodavstvu, pravosuđu i građanskoj svesti.

    Čini se da za proterivanje iste iz društva možemo da zahvalimo i pravnom i filozofskom fakultetu.



  • Rešenje psihologa

    10.04.2020 06:18
    Ne bi me čudilo ni da nam sada psiholozi objasne da ni uterivanje naroda mitraljezima u smrtonosne hale sa pripremljenim masovnim grobnicama, ipak nije razlog za jed, društveno reagovanje i paniku, i da treba poverenje i život prepustiti stručnjacima makar oni bili i SNS, oni što se vređaju, hapse i klevetaju kad se zamole za profesionslno diskutovanje .
  • ...

    09.04.2020 23:14
    Verujem da je razlog večite sumnje od strane botova na ovom portalu, da su kritičari vlasti stručnjaci, ako i to ne pišu radi da popune red, taj što su, po njihovom saznanju, stručnjaci dovedeni samo među pristalicama vlasti pri čemu je ujedno kritika vlasti strogo zabranjena.
  • Nada

    09.04.2020 23:13
    Au
    Što su komentari puni jeda.... Ne volim uopštavanja, ali sad moram da napišem : nije nam dobro....
  • @Mačkica

    09.04.2020 22:42
    Ne postojiš u našem svetu.
    Vrati se odakle si došla.
  • stevica

    09.04.2020 22:03
    .
    Braco psiholozi, prsli smo ko bas gitare!
  • Mačkica

    09.04.2020 21:01
    @ specijalac
    Ako do ti specijalista medicine, onda sam ja druga žena u svemiru!
  • Kineska kuhinja

    09.04.2020 20:59
    Na srpski način
    Kinezi su zanemarili da u Srbiji osim manjka respiratora postoji i drastičan manjak lekara još pre pandemije.

    Dok je još uvek upitno da li će hale da smanjuju ili povećavaju potrebe za respiratorima, sigurno je da ideja sa masovnim testiranjem i halama,, tj kontakt sa većim brojem ljudi, drastično ugrožava broj lekara i vojnika.

    S obzirom da su šanse koje pruža respirator kako kažu 50%, fokus bi trebao biti na svim uslovima za suzbijanje otkaza pluća kod inficiranih a ne odstranjivanju inficiranih ako nemaju simptome.

    Respirator nije garancija preživljavanja. Lekari nisu garancija pa samim tim odstranjivanje zaraženih grupisanjem ništa ne garantuje a potencijalno ugrožava mnoge.

    Pravi virusnu "bombu" u hali od koje mogu svi da stradaju i još više rasprše virus .

    Pitanje je da li se vredi previše oslanjati na zdravstvo i sve podrediti ideji njegove svemoći bez praćenja dešavanja u svetu.
  • Sve stručnjaci

    09.04.2020 20:39
    Nalazim interesantnim da je svaka replika nepotpisana, odnosno potpisana na identičan način.
    @@Sve stručnjaci Normalan čovek pre svega ne umišlja da je nešto što nije, i nema potrebu da zbog ličnog političkog animoziteta negira apsolutno sve što vlast ili oni angažovani od iste govore.

    @@Sve stručnjaci Ako ste stručniji od aktuelnih epidemiologa koji vode ovu situaciju, zašto je čudno moje pitanje zašto se ne angažujete i pomognete građanima?

    @@Sve stručnjaci Na stranu da neko ko se nikako ne potpisuje "stručno" dovodi u pitanje da li sam živo biće, i vi ste primećeni od ranije na portalu sa "identičnim nastupima uvek". Vi nikada ne komentarišete članak već se uvek na identičan način žalite na svaku zvaničnu izjavu stručnjaka, svaku kritikujete i zauzimate stav da vi znate bolje. Vrhunac je zato ironije da mene optužite da ja nečiji komentar "nazivam botovskim", obzirom da sam to uradio tek nakon što ste to upravo vi uradili za moj. Razumem međutim i prihvatam da vi ovaj svet vidite tako što sebi dajete razna prava, od toga da ste stručniji od onoga ko ima zvanje do toga da vi nekoga etiketirate "botom", dok ta ista prava negirate drugima. To je između ostalog veoma prepoznatljiv modus operandi vas i vama sličnima - uvek ste spremni da smislite nova pravila i standarde kako biste opravdali sebe i svoje postupke, a istovremeno ta pravila i standardi važe samo onda kada to vama tako odgovara. Psiholozi bi o vama imali puno toga napisati.
  • @Sve stručnjaci

    09.04.2020 19:54
    Normalan čovek se brine prvo o sebi i bližnjima a normalan državnik i epidemiolog o državi.

    I nisu besni jer nije obrnuto i ne nameću da bude obrnuto.
  • @Sve stručnjaci

    09.04.2020 19:33
    Naprotiv, ovde i ima nesrazmerno mnogo strucnjaka u odnosu na laike. Evo ja sam specijalista medicine, i okruzena sam takvim ljudima, visoko skolovanim, strucnim u raznim oblastima zivota. To nije nista neobicno niti neki elitizam, svi se ljudi pretezno druze sa sebi slicnima i krecu u "svojim krugovima". Vecina mojih prijatelja i poznanika koristi ovaj sajt za informisanje, kao skoro jedini neuprljan i neugasen od strane aktuelne fasisticke, neobrazovane i nesposobne vlasti, i na njemu cesto razmenjujemo i misljenja, a i pokusavamo da obrazujemo stanovnistvo koje cita. Pitanje zasto se ne prihvatamo posla nije bas najjasnije, imamo svoj posao, na to nam ode pola dana tj radno vreme, mnogima sad i produzeno. Nase misljenje mozes da procitas samo ovde, gde bi inace mogao, na tv mozes da vidis samo one koji su spremni da pogaze sve sto je medicina, struka, moral i etika da bi zadovoljili gazdu nasih zivota, a za svoje sitne i krupnije dobiti. Jedva ih je saku navatao za prikaz, jer u redovima obrazovanih bukvalno nema pristalice.
  • @Sve stručnjaci

    09.04.2020 19:28
    Nadam se da će vas fakultet uočiti.

    Primećeni ste od ranije na portalu sa identičnim nastupima uvek.

    Vi nikada ne komentarišete članak već se uvek na identičan žalite na postojanje komentara i primedbi i nazivate ih botovskim.

    Verovatno kopirate uvek isti tekst.

    Eto žalite se molim Vas psiholozima u anketi na taj problem koji imate kako bi im upotpunili sliku pandemije u Srbiji.

    Barem anonimno.

    Ako ste uopšte živo biće.
  • Sve stručnjaci

    09.04.2020 18:54
    @@Sve stručnjaci Stručnjak ima zvanje. On to zvanje nije samom sebi dodelio pa se našao potom pozvan da kritikuje one koji su to zvanje stekli. Ove su stranice pune laika koji su umislili da su odjednom postali vrhunski epidemiolozi i virusolozi koji bolje znaju kako o tretiranju bolesti o kojoj ne znaju ništa tako i o epidemiološkim metodama suzbijanja od onih kojima je to zvanično zvanje i posao. Ja ne moram imati zvanje da bih nekome bez zvanja napisao da nije stručan. Vi morate imati zvanje, ili bar imati iza sebe nekoga sa odgovarajućim zvanjem da biste tuđu stručnost u naučnoj disciplini doveli u pitanje.

    Sačuvaj nas bože od botovskog dovođenja u pitanje stručnosti lekara i akademski obrazovanih građana.

    @@Sve stručnjaci To je tačno, vama botovima po običaju ništa nije jasno i po običaju tvrdite da niko osim vas ništa ne zna i nema prava reći, a ko se drzne da vama nešto kaže on je samo i isključivo "bot". To vam je uvek jedini argument na sve izjave kako stručnjaka tako i onih koji vašu "stručnost", obzirom da ne nosite nikakvo zvanje, dovode u pitanje. Nema jedne jedine njihove izjave da ste je pozdravili, apsolutno svaku ste kritikovali i glumili da ste stručniji od njih. E pa ako ste stručniji, šta čekate, zašto se ne prihvatite posla i pomognete obolelim građanima umesto što svoje celo vreme provodite nipodaštavajući tuđu stručnost i rad od jutra do mraka?

    I za kraj dozvolite da vama botovima saopštim vama omiljenu opasku: istina nije pljuvanje.
  • @Sve stručni

    09.04.2020 17:50
    Sačuvaj nas bože od botovskog dovođenja u pitanje stručnosti komentara građana.
  • @Sve stručni

    09.04.2020 17:46
    ???????
    A gde ste ovde pročitali o tome???

    Ali da, narod ne veruje dovoljno svim domaćim stručnjacima.
    Samo odabranim.

    Srpski imunolozi i virusolozi nisu nastupili na očekivan način kao na zapadu npr u Americi, ni dovoljno stručno ni glasno u ovoj pandemiji, pa u njihove izjave koje se kose sa svetskim stručnjacima ne treba diskutovati?

    Kada se u celom svetu zaraženi budu smeštali svi gusto zajedno, u hale i pod " moraš " jeli samo nutricionistički zabranjenu hranu (u svetu) , itd, onda ćemo verovati u sns stručnosti, dobrinamernost i brižnost od strane domaćih "stručnjaka".

    Da se išta razumete u imunitet znali bi da se on generiše na dnevnoj bazi uslovima života a ne samo veštačkim antitelima.

    Zašto vas toliko boli komentar da uslovi života treba da pospeše imunitet a ne da ga narušavaju?

    To nije stručnost već osnovno obrazovanje!!

    Koje vi nemate na žalost pa vam onda izgleda da drugi uobražavaju stručnost.

    Vratite se vi tamo gde se ne vode stručni razgovori pa vas niko neće nervirati.
    A ni tamo nećete nikoga nervirati.

    Fakultet je obrazovna a ne politička institucija.
  • @Sve stručnjaci

    09.04.2020 17:22
    S obzirom da ste bez dokaza izjavili da znate ko je kakav i ko je u šta uveren, sledi da ste sigurni u svoju stručnost da o tome sudite, pa time i da ste sebe projektovali na druge, s obzirom da ste upravo za to optužili druge.
  • @Sve stručnjaci

    09.04.2020 17:08
    Stigao redovni bot inspektor
    Iskusnima informisanjem nije teško prevazići botovske kapacite razumevanja problematike.

    Vama botovima po običaju ništa nije jasno i po običaju tvrdite da niko osim glavnih tv lica ništa ne zna i nema prava reći.

    To vam je uvek jedini argument na sve komentare.

    Umesto što uvek pljujete one koji čitaju i diskutuju, pročitajte nešto i sami, iz pouzdanih izvora.
  • /

    09.04.2020 16:19
    /
    a sta bi pa da istrazuju?
    neka procitaju svoje udzbenike umesto sto zamlacuju narod
  • Sve stručnjaci

    09.04.2020 16:16
    Jedan od prvih simptoma a koji se ispoljava među komentatorima na ovim stranama: iznenadno sticanje stručnosti u poljima virusologije i epidemiologije, i to takvog nivoa da su pomenuti potpuno uvereni da su stručniji od onih čije je to zvanje i nikako ne dozvoljavaju da iko njihovu novostečenu stručnost dovede u pitanje.
  • Nauka

    09.04.2020 15:54
    Psihologija bez ustavom garantovane slobode nema smisla u pandemiji, kod koje je upravo sloboda neophodna za niz aktivnost neophodnih za pobedu prirodnog imuniteta nad virusom.

    Umesto toga psihološka manipulacija se koristi za gušenje građanskog opismenjavanja i nauke i kritičkog mišljenja.

    "Od svih vrsta nepismenosti najopasnija je građanska (tj politička) nepismenost"
    Bertold Breht

  • @Kole

    09.04.2020 14:06
    Građanska odgovornost
    I psiholozi imaju građansku odgovornost a znanje bi trebalo da doprinese.

    Neka oni barem cimnu psihijatre.
  • Rezultat istraživanj

    09.04.2020 13:55
    Ustav je uslov za život
    Da se narod ne tera u hale već da se sam leči i hrani kod kuće ako želi.

    Da se zaustavi diktatura u Srbiji u svim njenim oblicima.

    Da se nađu adekvatniji virusolozi i propisi za lečenje i ishranu i vazduh i vodu, da nam sjašu epidemiolozi sa svojim naučnim modelima i teorijama, a posebno Kinezi i političari i kršenja ljudskih prava zbog "spašavanja opstanka države i najslabijih".

    To bi nam unapredilo i omogućilo živote.
  • Pazi na minuse

    09.04.2020 13:42
    A da li bi psihijatri mogli da se pozabave zna se s kim?
  • @...

    09.04.2020 13:35
    Naivno
    Ne postoji u Srbiji kvalitetna stručna pomoć u domenu psihologije, bar ne za većinu, jer s obzirom da ta struka nije pokrivena adekvatnim zakonom, teško je naći pravog stručnjaka a pogotovo ne specijalizovanog za specifične društveno političke traume naroda izloženog neprekidnom genocidu.

    Mogu nešto da zamuljaju pa da ljudi malo zaborave strah od hale, ali to nije dobro jer će onda više prethodno zdravih ljudi tamo izginuti.

    Šta ti vredi psihologija u hali pod oružjem gde te polivaju smrtonosnim virusima jer je neki test lažirao da si pozotivan, pa tako dok stvarno ne umreš...

    Psihologija bez ustavom zagarantovane slobode nema smisla.

  • Kole

    09.04.2020 13:32
    @Novosađanka
    09.04.2020 • 12:02
    "Ta nemojte kasti
    Gde ste bili da proverite najvećeg sina naših naroda? Gotovo sad."

    Time se ne bave psiholozi nego psihijatri...
  • Savet psiholozima

    09.04.2020 13:08
    Ako želite da privučete narod da se anketira, morate da uglavite reč 'diktatura' u naziv istraživanja.
  • Svest

    09.04.2020 12:08
    Psiholozi često mogu i da odmažu.

    Psihologe najviše angažuju političari i tajkuni tj neekološke kompanije.
  • Novosađanka

    09.04.2020 12:02
    Ta nemojte kasti
    Gde ste bili da proverite najvećeg sina naših naroda? Gotovo sad.
  • @@psiholozi shvatite

    09.04.2020 12:01
    Jako grešite.
    Narod ima prava da sugeriše teme istraživanja.

    Smirite se Vi.
  • @@psiholozi

    09.04.2020 11:59
    Jezik vam je brži od pameti
    ... Samo nemoj da razmišljaš i misliš javno...?

    Ne krasi vas visoka intiligencija, razumevanje ljudi ni teksta?

    Defanzivni ste?
  • @psiholozi shvatite

    09.04.2020 11:32
    Au čoveče smiri se, ako hoćeš učestvuju anketi ako nećeš nemoj....
  • ...

    09.04.2020 11:13
    Lepo je što su radi da pruze pomoc. Mislim da je to dobar gest i situacija nije naivna. Mislim da ce i posle ovoga trebati pomoci i realno je tako. Nije sramota ni pitati ni razgovarati.
    Puna podrška za strucnu pomoć.
  • Psiholozi otreznite

    09.04.2020 10:38
    Shvatite gde živite
    Rezilijentnost na šta?
    Na političku diktaturu, političke greške iz prošlosti, na botove, na promene, na zdravstvene pretnje, na strah od nepreživljavanja hale, na šta??

    U Srbiji ima mnogo više pretnji nego u drugim zemljama, ona je u jako napetoj političkoj situaciji u pandemiju ušla.

    Stoga nije jasno da li su psiholozi uopšte svesni da postoji, i koliko, politički problem otežava građanima u odnosu na druge zemlje.

    Za koga oni rade i koji je pravi cilj istraživanja?

    Trebali bi da proučavaju psihološke aspekte diktature jer strah od hala, sve veća diktatura koja se pruža u beskonačnu i neigraničenu, i vojnog nametanja lošeg tretmana lečenja, stvaraju jače strahove, pored kojih pandemija grašanima izgleda samo kao malecni problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna